top of page

Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, град Банкя, отпразнува своя 50-годишен юбилей!

 

            Със силен емоционален заряд, вдъхновяващ ентусиазъм и безупречен професионализъм училището ни отпразнува тържествено своята почетна годишнина на 28 ноември 2019 година в зала „Диамант“ на хотел „Рамада“ - град София.

            След поредица от училищни събития, посветени на юбилея, ученици и учители, бивши и настоящи, съмишленици и гости се събраха в един от първите базови обекти на гимназията, за да споделят вълненията  и радостта си и да отбележат половинвековното дълголетие на ПГ по туризъм. Събитието бе уважено от заместник-министъра на образованието и науката – инж. Таня Михайлова, началника на Регионалното управление на образованието – д-р Ваня Кастрева, директора на дирекция „Професионално образование“ в МОН – Маргарита Гатева, кмета на район Банкя – Рангел Марков, експерти от МОН и РУО София – град, директори и представители на туристическия и ресторантьорския бизнес и базовите обекти на училището, директори и представители на софийски училища, представители на Асоциациите, с които гимназията си партнира и др.

            Директорът на гимназията – инж. Димитринка Колева-Васева приветства радушно всички присъстващи в изисканата атмосфера на най-тържествената зала на хотел „Рамада“. Видимо вълнение, обяснимо оживление и респектиращо уважение изпълваха  пространството, защото там си дадоха среща бивши и настоящи учители и ученици, които времето бе превърнало в колеги и приятели. Госпожа Колева докосна с приветственото си слово сърцата на всички, като думите ѝ описаха труда, старанието и ентусиазма на хората, вградили себе си в 50-годишната история на училището.

            По повод юбилея ученици от клуб „Родолюбие“ под ръководството на учителят по история – госпожа Ваня Харизанова – представиха филм, в който чрез слово, картина и звук по изключително въздействащ начин се проследява историята на ПГТ – Банкя през изминалия период от основаването на училището до днес.

            В тържествен момент от програмата кметът на район Банкя – Рангел Марков – връчи плакети на директори, учители и личности, допринесли за развитието и утвърждаването на авторитета на ПГТ-Банкя.

            Поздравителни адреси за празника бяха изпратени от министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, министъра на туризма – Николина Ангелкова, началника на РУО, София-град – д-р Ваня Кастрева, председателя на синдиката на българските учители – Янка Такева, кмета на район Банкя – Рангел Марков,  директора на Националния дворец на децата Татяна Досева, председателя на Националната агенция за професионално образование и обучение – Емилияна Димитрова, директора на Национално издателство за образование и наука „Аз-буки“ – Надя Кантарева – Барух, председателя на съюза на работодателите в системата на народната просвета в България – Диян Стаматов, председателя на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България – Малинка Маринова, професионални гимназии и средни училища от София и страната, Обществения и Ученическия съвет към училището, партньори  и др.

            Училището получи плакети от Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието София – град, Националния дворец на децата, Технологично училище „Електронни системи“ към Техническия университет – София.

            С много топли думи и сърдечни пожелания към всички присъстващи се обърнаха г-жа Таня Михайлова – заместник - министър на образованието и науката, и г-жа Ваня Кастрева – началник на РУО София – град. Те изразиха своето удовлетворение от успехите на нашите ученици и на целия колектив на гимназията. Госпожа Таня Михайлова прочете поздравителния адрес до учителския екип и учениците на ПГТ – Банкя от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който сърдечно поздрави и  пожела на всички да вярват в себе си, в натрупания опит и смело да следват мечтите си.

Госпожа Ваня Кастрева връчи на директора на училището и книгата „20 български топ готвачи“, в която са представени рецептите  на 5 готвачи – възпитаници на ПГТ – Банкя.

            В своето слово кметът на район Банкя сподели вълнението си от общия юбилей, тъй като обявяването на Банкя за град и основаването на ПГ по туризъм, град Банкя, стават по едно и също време - в далечната 1969 година. В словото си той изказа пожелание училището и общината да продължат съвместното сътрудничество и както днес, така и в бъдеще да бъдат съмишленици в името на доброто на младите хора и на град Банкя.

            Със своето приветствие Ученическият съвет развълнува всички с неподправен оптимизъм и младежка искреност  с пожеланието си да присъства и на 100-годишния юбилей на училището!

            Богатата на песни, танци и музикални изпълнения програма от Националния дворец на децата в град София, както и мелодичните изпълнения на гласа на Банкя - Поли Паскова - направиха тази юбилейна вечер незабравима.

            В края на програмата гости и домакини споделиха удоволствието от празненството на изискан коктейл, в който проличаха кулинарните умения на учениците от гимназията.

            Дала професионален път на над 7000 възпитаници през годините, ПГТ-Банкя продължава  напред със своите нови попълнения!

 

            На добър час, мило училище!

bottom of page